De onzekerheid van een promovendus

Jenny (pseudoniem) heeft zich aangemeld voor een ultra korte speed-coaching sessie tijdens  een groter loopbaan-event voor promovendi. Ze is bezig met haar promotie-onderzoek en hoewel ze inhoudelijk aansluit bij de wetenschappelijke mode binnen haar vakgebied, vindt ze het moeilijk om met de onzekerheid van het bestaan als wetenschapper om te gaan. Ze twijfelt of ze sterk genoeg in haar schoenen staat “om de competitie aan te gaan”.

Het onzekere bestaan van een wetenschapper is als een donderwolk die haar helemaal klem zet. Ik help haar te ontspannen en nodig haar vervolgens uit die klemmende twijfel gewoon eens toe te laten, er te laten zijn. Het gevoel komt als een vulkaan bij haar omhoog. Ze laat het me zien met handgebaren van opspuitende wolken waar ze niet overheen kan kijken. We zetten het gevoel in de ruimte voor haar neer en lopen er letterlijk omheen: kijk eens wat voor uitzicht en perspectieven je hebt als die onzekerheid achter je ligt… Deze oefening lucht Jenny enorm op, maar ook realiseert ze zich ineens sterk dat de twijfel en onzekerheid bij haar hoort.

Onze 20 minuten zijn voorbij en voor dit moment is Jenny blij met het nieuwe besef dat onzekerheid en twijfel voor haar niet alleen een dreiging van buitenaf is, maar ook welkom deel van haar zelf. In een uitgebreider coachtraject zouden we kunnen onderzoeken hoe ze die twijfel bij zichzelf kan houden en tegelijk kan zorgen dat hij haar niet klem zet maar juist helpt. Om haar twijfel een bondgenoot te laten zijn in plaats van de tegenstander waar ze mee vecht.

In meer gesprekken met promovendi merk ik dat twijfel aan jezelf en een grote behoefte aan enigszins stabiele toekomstperspectieven een grote rol spelen. Onzekerheid is een belangrijke reden waarom veel promovendi niet in de academische wereld verder willen. Vergis je niet: ook in het bedrijfsleven of bij de overheid vind je de baanzekerheid zoals veel promovendi die zoeken niet. En ook daar zul je zelfverzekerdheid nodig hebben om jouw carrièrepad vorm te geven. Vraag je eens af wat voor soort zekerheid je eigenlijk zoekt. Gaat het bijvoorbeeld om duurzaam en sociaal werkgeverschap, een uitgebreid sociaal netwerk, of meer om de mate van perspectief om te groeien in je loopbaan? Of staan zaken als zelfbewustzijn, vertrouwen in je eigen kunde, of werken aan een hoger doel bij jou meer centraal?

Tags: , , , , , , , ,

Did you like what you read?

Fill in the fields below and receive updates on new posts.

    You will receive my monthly inspiration and advice in your mailbox. You can easily unsubscribe at any time. See also the Privacy Statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *