“slippery stuff like philosophy”

Met de start van het nieuwe academische jaar beginnen ook weer alle activiteiten die onderzoekstijd zo onder druk kunnen zetten: onderwijs, vergaderingen, financieringsaanvragen… Menig academicus heeft het voornemen, of in ieder geval de wens, om de productieve rust van de zomerperiode zo lang mogelijk vast te houden, vaak tegen beter weten in. De ervaring leert dat het heel moeilijk is om oog in oog met allerlei urgente vragen en verplichtingen in je inbox en je agenda tijd te maken voor minder urgente, maar misschien wel veel belangrijkere activiteiten zoals vrijelijk denken, lezen, en onderzoeken. Ter inspiratie bied ik je hierbij twee citaten aan uit de dystopische novelle van Ray Bradbury, Fahrenheit 451, genoemd naar de temperatuur waarop papier vlam vat.
 

Het standpunt van “de regering”, het establishment, zoals een ambtenaar het in het boek verwoordt:

If the Government is inefficient, top-heavy, and tax-mad, better it be all those than that people worry over it. […] Give the people contests they win by remembering the words to more popular songs or the names of state capitals or how much corn Iowa grew last year. Cram them full of non-combustible data, chock them so damned full of ‘facts’ they feel stuffed, but absolutely `brilliant’ with information. Then they’ll feel they’re thinking, they’ll get a sense of motion without moving. And they’ll be happy, because facts of that sort don’t change. Don’t give them any slippery stuff like philosophy or sociology to tie things up with. That way lies melancholy. […] Whirl man’s mind around about so fast under the pumping hands of publishers, exploiters, broadcasters, that the centrifuge flings off all unnecessary, time-wasting thought!

En een gesprek tussen een toonaangevende, opstandige intellectueel en een rebellerende ambtenaar:

“The magic is in what books say, how they stitched the patches of the universe together into one garment for us. […] Three things are missing. “Number one: Do you know why books […] are so important? Because they have quality. And what does the word quality mean? To me it means texture. This book has pores. It has features. This book can go under the microscope. You’d find life under the glass, streaming past in infinite profusion. The more pores, the more truthfully recorded details of life per square inch you can get on a sheet of paper, the more `literary’ you are. That’s my definition, anyway.”

“And the second?”

“Leisure.”

“Oh, but we’ve plenty of off-hours.”

“Off-hours, yes. But time to think? […]”

“My wife says books aren’t ‘real.'”

“Thank God for that. You can shut them, say, ‘Hold on a moment.’ You play God to it. […] Books can be beaten down with reason.”

“Would books help us?”

“Only if the third necessary thing could be given us. Number one, as I said, quality of information. Number two: leisure to digest it. And number three: the right to carry out actions based on what we learn from the inter-action of the first two.”

Ik wens je dit academische jaar alle tijd en rust om kwaliteits-informatie te verwerken op de manier die voor jou het beste werkt!

p.s. Mocht het je helpen om hier tijd voor te maken door gestructureerd te plannen, dan kun je hier nog een handige online tool vinden om je promotie-traject te managen.

Tags: , ,

Did you like what you read?

Fill in the fields below and receive updates on new posts.

    You will receive my monthly inspiration and advice in your mailbox. You can easily unsubscribe at any time. See also the Privacy Statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *